Din nou hrana pentru suflet – Ad Schaerlaeckens 31.12.2012

Cand m-am mutat in micul oras in care locuiesc acum (8,000 de locuitori) existau 4 cluburi, in prezent exista doar unul singur. Intr-un mic sat vecin erau 86 de columbofili, acum sunt doar 9. In orasul Tilburg erau 1.700 ce columbofili, astazi  doar 90. Este chiar depresiv. Acum in Polonia sunt aproximatv 47.000 de columbofili. Oare ce am facut gresit in Olanda si Belgia? Aceasta evolutie dramatica nu a fost singura schimbare. Unul dintre motivele pentru care acest sport a fost atat de popular in urma cu cateva decenii a fost acela ca se puteau castiga multi bani la fiecare cursa. Luati exemplul meu. In acele zile porumbeii castigau mai multi bani decat castigam eu din munca. Astazi castigurile sunt mult mai mici sau defel. Banii au disparut impreuna cu columbofilii.


Urmarind sosirile porumbeilor. Nu de la un columbodrom, ci din Houbens. Cat de popular a fost sportul columbofil in trecut!

O ALTA CALE

Totusi astazi columbofilii pot face bani, dar nu prin castigarea concursurilor ci din vanzarea porumbeilor. Nu catre columbofilii olandezi si belgieni, acestia nu platesc multi bani pe porumbei, ci catre columbofilii straini. In anii 70’ au inceput japonezii sa cumpere, apoi taiwanezii si acum sunt chinezii cei care cumpara. Desigur acestia nu cumpara doar pasari, vor pasari de la columbofili cu nume, cu alte cuvinete, de la columbofili faimosi.

FAIMOS

Asadar, ce ar trebui sa faca columbofilii olandezi si belgieni sa faca bani: sa devina faimosi. “Dar acest lucru nu este usor, daca nu ai pasari bune” ai putea gandi.  Aceasta este o neintelegere mare. Sunt o multime de columbofili faimosi in intreaga lume, columbofili care vand mult, dar… ale caror pasari sunt de-o calitate slaba.

De ce ai avea nevoie in tarile noastre (Olanda si Belgia) aproape de Marea Nordului pentru a deveni faimos:

–       Concursuri de distante lungi.

–       Sa zbori multe pasari (ca si columbofil).

–       Sa fii in bune relatii cu presa, ceea ce implica ca sunt platiti pentru aceasta.

–       Preferabil sa detii o linie de porumbei.

Micii columbofili care participa numai la concursuri de distante medii pentru ca nu detin destule pasari pentru a zbura si concursurile de lunga distanta pot sa-si ia gandul de a deveni faimosi. Chiar daca ar avea super pasari, sansele sunt foarte mari de a fi ignorati.


Crescatorii ca si acestea pot fi vazute peste tot in Belgia. Amintind de trecutul glorios.

EXEMPLE

Luati-ma pe mine ca si exemplu, doar de dragul argumentarii. In 2009 am participat cu 3 porumbei la un concurs de distanta lunga de la Blois. In cadrul provinciei am castigat locul 2 si 3, iar la nivel national locurile 9 si 12. O saptamana mai tarziu au aparut in presa articole cu columbofili cu rezulate “bune” de la cursa respectiva. Numele meu nu a fost mentionat, un coleg columbofil care a castigat (clasat) 18 peremii a primit toata atentia. Dar… acest columbofil a imbarcat 37 de porumbei, iar pana ce au am avut 2 porumbei sositi ( avand lipsa doar unul) acesta nu  avusese nici macar unul din cei 37 de porumbei imbarcati. Pare impresionant cand vezi numele cuiva de 18 ori pe o foaie  cu rezultate. Mult mai important decat un nume care este mentionat doar de doua ori. Astfel de lucruri se intampla mereu. Un columbofil care castiga (claseaza) 40 de premii din 100 de porumbei imabarcati a fost in media concursului. Un alt columbofil care a castigat 5 premii  cu 5 porumbei imbarcati a obtinut un rezultat super. Dar totusi primul columbofiul face spectacolul, primind de cele mai multe ori toata atentia. Oamenii desptepti care stiu sa citeasca rezultatele sunt constienti de acest lucru. Stii ce s-a intamplat aici?

Multi campioni merg la columbofilii mici si necunoscuti care detin putine dar pasari bune, cand vor sa isi imbunatateasca familia de porumbei. Acolo acestia cumpara porumbei pe bani putin, care ulterior sunt vanduti pe bani multi. Cel putin daca cumparatorii sunt straini…!!!

O alta amintire

MEDIA (PRESA)

Media (presa) este cea care ii face pe straini dornici de a avea pasari de anumiti columbofili de aici. Media este “creatoarea de opinii”. Columbofilii destepti din Olanda si Belgia care nu detin pasari capabile sa castige concursuri, primul loc, realizeaza acest lucru si bucurori platesc petnru publicitate.

Din pacate, multi columbofili de afara (straini) nu realizeaza ca publicitatea nu este facuta pentru ca columbofilii concureaza atat de bine ci pentru ca acestia platesc pentru publicitate. Sau oamenii lor de legatura o fac.

INTOTDEAUNA LA FEL

Cand un chinez, un japonez, un taiwanez sau oricine a auzit de o pasare super, primul lucru pe care il intreaba acestia este: “Ce linie de porumbel este?” Acelas lucru se intampla si cand cineva zboara foarte bine. Nu voi putea uita vizita facuta de un chinez impreuna cu prietenul sau olandez, prin 2005. Vroiau sa cumpere 6 pasari. Dupa ce au gasiti 6 porumbei, care le-au placut, le-am dat pedigree-le si au plecat. Dupa 10 minute a sunat soneria si iata-i din nou. Au uitat oare ceva? Nu, nu au uitat nimic. Chinezul se uitase repde peste pedigree si gasise unul care nu i-a placut.

Porumbelul era din 04-124 care nu a fost reprodus de mine ci de Leo Heremans. Acest fapt a fost o problema pentru chinez. Nu auzise nicioadata de Heremans, asadar a intrebat daca as fi atat de dragut sa ii schimb pasarea. Aceasta a fost problema. Ghiciti ce s-a intamplat in septembrie 2012? Mi-a scris daca pot sa-i cumpar 12 pasari de la Leo Heremans! Binenteles, nicio sansa. Atunci, fie ca credeti fie ca nu, mi-a cerut sa ii vand porumbelul meu 04-124. Astfel ar avea si el macar o pasare HEREMANS. Inapoi in 2005 Leo a avut super pasari dar era necunoscut chinezilor. Astazi intreaga lume ii stie numele si jumatate din lumea intreaga sunt pe urmele pasarilor sale.

LEO HEREMANS

Eu am fost primul care a cumparat porumbeii sai pentru prieteni din Taiwan si China. Asta era prin 2003. De ce doar pentru prieteni?

Deoarece ceilalti nu ar fi dorit porumbei de la un columbofil de care ei nu au auzit vreodata. Pasarile Heremans sunt pe val acum. Dintr-odata, jumatate de tara par sa aibe pasari Heremans daca crezi toate reclamele din revistele columbofile si de pe internet.

In 2004 am luat 6 psari de la Leo Heremans, doar una a mai ramas. Chiar si Heremans reproduce porumbei de calitate slaba, lucru care se pare ca doar Heremans este constient. Cateodata imi pare rau de toti cei care isi cumpara castele de nisip din banii pentru care au muncit atat de greu. Ma intreb care va fi urmatorul nume care va fi pe val.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Lasă un comentariu