Deci crezi ca poti stimula? – Ad Schaerlaeckens

Deci crezi ca poti stimula?

Crescatorii (columbofilii) care incearca sa-si faca porumbeii zburatori mai buni decat sunt in realitate au existat tot timpul, mai precis, de la inceputurile sportului columbofil. Ce vroiau sa obtina era sa poti zbora bine intregul sezonul, dar au ajuns sa afle ca acest lucru este o iluzie. Sa concurezi bine intregul sezon a fost posibil in anii 90 cand administrai porumbeilor cortizon.  Acest lucru s-a dovedit a fi ceva negativ. In special acei crescatori care au folosit LEDECORT, facand din porumbeii lor porumbei de unica folosinta, acestia ar trebui acuzati. Si-au vandut campionii in Est, unde multi porumbei s-au dovedit a fi infertili sau pur si simplu de niciun folos. LEDECORT era o otrava si Slava Domnului este interzisa astazi. Tot atunci, multi columbofili au folosit desemeni NEO CORTEFF. Acesta era intr-adevar bun si nu avea efecte negative asupra porumbeilor. Dar totusi a fost interzis. Trebuie sa recunosc ca, pentru columbofili este mai usor sa spuna ca toate produsele care incep cu “cor” sunt interzise.

MOTIVATIA

Sunt crescatori care isi extra – motiveaza porumbei prin mijloace naturale, bazate in mare parte pe gelozie. Oglinda in boxa, sau un alt porumbel in boxa, si asa mai departe. Astazi, unii incearca diverse lucruri cu ajutorul medicinei (legale). Gust Christiaens a fost unul din primii columbofili care au recunoscut ca isi “injecta” porumbeii. Nu a fost singurul, dar ceilalti si-au tinut gura inchisa. “Ei le-au dat porumbeilor doar apa si mancare”. Cel putin asa spun ei. Dar veterinarii lor stiu prea bine, ne putand sa schiteze macar un zambet cand auzeau reportaje despre clientii lor care sustineau ca nu au vizitat vreodata un veterinar. Injectia lui Criastiaens continea CX 60 si Catosal. CX este expirat, medicamentele asa numitei “generatii noi” sunt mult mai eficiente.


Asa numitul Rocketeer din Embrefts Theunis din Olanda. O porumbel miracol, atat ca si zburator cat si ca reproducator. Acesti porumbei sunt sa de talentati incat nu au nevoie de stimuli pentru a castiga.

  
DE CE SI CUM?

Desigur nu ar trebui sa-i injectezi in muschi, mai mult exista riscul unei reactii hipodermice pe care nu ti-o doresti la pasarile tale cele mai bune. Datorita faptului ca unele medicamente sunt absorbite mai greu de tractul intestinal, columbofilii cred ca o injectie este mai buna devreme ce medicamentele vor ajunge mai repede unde ar trebui sa ajunga, si anume in sange. Prefer sa administrez medicamentele pe mancare, fiind mai bine decat cu ajutorul apei. Mancarea este absorbita mai repede, mai mult esti sigur ca se absoarbe. Majoritatea medicamentelor expira repede in apa si nicioadata nu esti sigur daca porumbeii cantitatea de apa pe care ar trebui sa o bea in mod obisnuit. Nu-mi injectez porumbeii si datorita faptului ca pot castiga fara a injecta. Dar am totusi cateva experiente cu La Sota. Pot spune cu siguranta despre La Sota ca poti avea rezultate mai bune la o saptamana dupa ce il folosesti. A avut efect doar pentru una sau doua saptamani maximum. A avut deoarece nu mai disponibil in prezent.

DIN NOU CHRISTIAENS

In anii 80 se discuta zilnic despre CX 60 de la Gust. Nu era un model de la Volvo, ci un antibiotic disponibil in Germania. Mai precis era streptomicina, un antibiotic iesit din uz. Catosal-ul era defapt niste vitamine nevinovate. Gust avea o mana foarte buna, si in opinia mea pasarile lui erau responsabile de succesul lui si nu acul. Au incercat si altii CX60 cand au auzit despre el dar n-au reusit sa devina zburatori mai buni.

BOOST

Este adevarat ca iti poti stimula porumbeii, dar o spun din nou, are efect doar pentru o saptamana, maximum doua saptmani. Slava Domnului pentru cativa campioni deschisi sa impartaseasca ceea ce fac cateodata pentru a-si imbunatati sansele pentru a castiga. Alti stiu bine ceea ce fac, deoarece cunosc prea bine ca nimic nu functioneaza daca nu ai porumbei de calitate.  Roodhooft, Vercammen, Embregts Theunis, Derwa sunt astfel de columbofili care au impartasit din experientele lor. Roodhooft a scris un articole in care spunea ca administra porumbeilor odata sau de doua ori pe an un amestec de doua antibiotice care a avut efect! Deasemenea  Theunis din Olanda a confirmat ca administra porumbeilor un fel de leac inainte de cursa nationala de la Orleans pe care a dominat-o. La fel si Verkerk in urma cu cativa ani cand a reusit un rezultat istoric la Chateauroux.

MIX

Ceea ce majoritatea medicamentelor stimulatoare au in comun este combinatia a doua antibiotice.  Si cu cat le folosim mai putin cu atat rezultatul va fi mai bun.. In revista columbofila “Duifke Lacht”, Abert Derwa, un super campion, sustine ca el cateodata isi injecteaza pasarile si ca e convins 100% ca are  efect cu conditia ca sa nu o fi folosit inainte. El s-a referit la Linco Spectin. Mai exista ceva care functioneaza  si e foarte simplu: o tableta pentru trichomonoza! Va fi urmat deasmeni de un rezultat bun, cu conditia sa nu fi facut un tratament pentru trichomonoza inainte. Nu va avea efect in cazul celor care isi trateaza porumbei o zi dupa fiecare concurs.

IN CONCLUZIE

Nu cred ca exista ceva care ne poate face porumbeii sa zboare bine intreg sezonul.

Stiu sigur ca ca poti avea rezultate mai bune (numai daca), daca folosesti antibiotice pe care nu le-ai mai folosit inainte.

Sunt impotriva unui singusr lucru. Atunci cand are efect si un columbofiul are rezultate bune, acestia vor incerca din nou iar rezultatul va fi  ca porumbeii vor dobandi un fel de sanatate ne-naturala iar columbofilul se va lovi de doua probleme:

  1. Nimeni nu va zbura bine cu pasarile sale.
  2. Va pierde o gramada de pui.

Daca tot faci ceva, ar fi bine sa cunosti ceea ce faci. Daca nu cunosti rsiti sa platesi.

Idea principala este: sa ai porumbei de calitate. De ce H de Weerd (un veterinar) ar cumpara porumbei de la Theunis si Verkerk daca medicamentele sunt cele care i-au ajutat sa obtina rezultate foarte bune?

Pe de-alta parte nu trebuie sa ne facem ca nu vedem adevarul. Adevarul este ca multi columbofili fac ceva inainte de concursurile nationale prestigioase ca si Bourges.  

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Lasă un comentariu