Cuvinte intelepte din partea unui Super Star la distante lungi – Ad Schaerlaeckens

Jos Joosen, din micul oras Brecht, este unul dintre cei mai buni columbofili belgieni cand vine vorba de distantele lungi. Timp de cateva decenii a dominat concursurile nationale, iar in 2010 a casigat Cupa Europei. In Belgia si Olanda sunt foarte putini cei care se pot lauda cu astfel de rezultate ca si Jos Joosen in cursele mai mari de 800 km. Cateva lucruri interesante despre acest super campion:

  1. Joosen practica imperecherea libera, nu doar in cazul zburatorilor, chiar si porumbeii de la lotul de reproductie (matca) isi pot alege singuri partenerii. El sustinand ca in acest mod se pot otbine pui mai buni. Chiar si Schellens a fost de aceeasi parere. O gramada de ore a petrecut in timpul iernii pentru a pune pe hartie cuplurile de reproductie. Nopti intregi s-a gandit la cum sa puna in pereche un anume mascul cu o anumita femela. Pana cand a obosit facand acest lucru si a decis sa lase porumbeii sa isi gaseasca singuri perechea. A descoperit ca de atunci a inceput sa reproduca pui mai buni. Si eu personal practic aceeasi metoda, a imperecherii libera a porumbeilor si nu-mi place cand altii (in mare majoritate estici), imi spun cum sa imperechez un mascul cu o anumita femela. Acestia se bazeaza pe o hartie stupida numita pedigree, ca si cum un porumbel bun trebuie neaparat sa aibe frati si surori bune si mai mult si descendenti buni. Este stiu ca si pasarile bune dau o multime de rebuturi!
  2. Ca si multe alte crescatorii ale campionilor, crescatoria sa nu este ventilata. Tavanurile sunt plate.
  3. Nu are in minte un anumit tip sau model de porumbel, sustinand ca nu stie nimic despre modele, aripi si in mod cert nimic despre ochi. Semnele din ochi sunt considerate BS (bullshit), avand aceeasi parere ca si majoritatea campionilor din Belgia.
  4. Pentru cursele dinainte de Nationale, nu le arata nicioadata masculilor vaduvi femelele lor, nici inainte de cursa nici dupa. Odihna este foarte importanta, spunea el. In ceea ce priveste femele, are cele mai bune rezultate pe oua de 12 zile. Pentru multe femele un pui mic este cea mai buna motivatie, dar nu si pentru acest campion.
  5. Pui nu sunt tinuti la intuneric sau separat. Ii concureaza doar “pur natural”.
  6. Foloseste mult otet. Tine la distanta multe boli de adaposturile noastre, spunea el.
  7. Nu a vizitat nicioadata in viata sa un veterinar. Un porumbel bolnav va fi  eliminat, nu vindecat.
  8. Dupa spusele sale toate suplimentele alimentare sunt o risipa de bani. Sunt fabricate in asa fel ca sa scoata banii din buzunarele columbofililor naivi, spunea el. Deasemeni grasimea de oaie, pe care atat de multi columbofili care zboara distante lungi au folosit-o in ultimii ani, el o considera complet lipsita de valoare.
  9. Daca porumbeii nu au rezultate bune poti sa le dai mult orz si acestia vor intra in forma, spunea el. El insusi isi hraneste porumbeii cu 100 kg de orz pe luna.

Un astfel de om care a fost in top atatia ani, trebuie sa stie ce vorbeste. Poate chiar mai bine decat multi medici veterinari!

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

1 Responses to Cuvinte intelepte din partea unui Super Star la distante lungi – Ad Schaerlaeckens

  1. Ionut spune:

    E tare nenea .uitati nr meu d tel daka vreti sa vb ku mine despre porumbei d valoare mare uitati nr meu d tel 0785196954 nu ma supar daka ma sunati astept tel voastre donez si pui kelor ke au nevoie .ast tel voastre dar repede.la revedere o seara buna.

Lasă un comentariu