Ad Schaerlaeckens despre apa si umiditate

De ceva vreme am inceput sa traduc articole scrise de Ad Schaerlaeckens in limba engleza postate pe site-ul www.schaerlaeckens.com la sectiunea articole.  Articolul de mai jos este intitulat „Water and moisture” ( Apa si umiditate).

APA SI UMIDITATE

Cu toti stim ca fara apa nu exista viata. Sunt multe de spus despe apa, uscaciune (umiditate) in legatura cu porumbeii si sportul columbofil. Nu exista inamic mai mare decat o umiditate ridicata. Din aceasta cauza pentru a avea o crescatori buna e nevoie ca aceasta sa fie uscata. Sunt multe tipuri de crescatorii bune, dar un lucru pe care acestea il au in comun este ca toate sunt uscate. In timpul iernii, puteti observa impactul pe care il are aerul uscat asupra formei porumbelului. Din momentul in care inghetul absoarbe “umiditatea din aer”, se poate observa pe porumbei. Porumbei incep sa aibe nasurile albe si incep sa arunce pudra, intotdeauna este un semn bun. Porumbeii bolnavi si porumbeii iesiti din forma niciodata nu vor arunca pudra. In urma cu mai multi ani, expozitiile erau foarte populare in regiunea unde locuiesc, si de multe ori porumbeiii veneau de la expozitii intr-o forma mai buna decat cea dinainte cand erau adusi la expozitii. Motivul era ca porumbeii stateau intr-un mediu uscat si bogat in oxigen.

 APA BAUTA

Cantitatea de apa bauta de porumbei este un parametru al formei. Porumbeii in forma beau mai putina apa, columbofilii care dau apa individual pot observa acest lucru. Se poate observa acelas lucru in timpul unei perioade de inghet iarna. Cand gainatul inghetat se lipeste de lemn si este foarte greu de curatat, motivul pentru care se curata greu este ca gainatul contine multa gheata. Continutul mare de gheata este rezultatul consumului mai mare de apa, iar porumbeii consuma mai multa apa cand sunt mai putin sanatosi. Gainatul cateodata ajunge sa iti sara in ochi cand cureti crescatoaria in perioade de inghet. Daca simti un miros acru, gainat apos in jurul cuibului acesta este de regula un semn de trichomonoza. Frans de Hoogh (din Rijen) era multumit de forma porumbeilor doar atunci cand reusea sa ridice gainatul in forma de boabe intre degetul mare si aratator. Este aproape cert ca, un porumbel care in timpul imbarcarii prezinta prea multa apa in gainat, nu va castiga vreun premiu. Am imbarcat un astfel de porumbel crezand ca va fi in regula in ziua concursului, dar stiu mai bine acum ca nu e asa.

 FILMUL

Numai porumbeii sanatosi fac baie spontan, dupa baie se poate observa pudra pe deasupra apei, pudra indica faptul ca porumbeii nu sunt numai sanatosi, dar si ca acestia sunt in forma. Din cand in cand, porumbeii sunt atat de nerabdatori sa faca baie incat stau langa adapator, se scutura in jurul adapatorului, dau din aripi ca si cand ar face baie. Nevoia de a face baie are de-a face cu vremea (conditiile climatice). Comportamentul porumbeilor este contrar comportamentului oamenilor. Noi oamenii ne dorim o baie rece in sezonul cald, pe cand porumbeii isi doresc sa faca baie intr-o vreme ploioasa sau cu umiditate ridicata. De multe ori am scos gheta din apa pentnru ai lasa sa faca baie.

 APA SI MEDICAMENTELE

 Daca trebuie sa dam porumbeilor medicamente si vitamine, de cele mai multe ori le adminitram in apa. Dar este un pericol daca se lasa prea mult timp medicamentele si vitaminele in apa de baut. Sunt columbofili care desinfecteaza vasul de baut cu clor aproape in fiecare zi; acesti columbofili trebuie sa fie foarte atenti cu administrarea de medicamente si vitamine. Din cauza rezidurilor de clor pot aparea probleme. Medicatia administrata in apa de baut este foarte delicata. Prospectele medicamentelor iti spun cat sa dam la un litru de apa, dar producatorii de medicamente au o problema; acestia nu cunosc exact cat bea un porumbel.

 Expresia “un gram per litru” isi pierde intelesul cand porumbeii beau prea mult sau prea putin. Porumbeii nu vor primi dosa necesara, vor primii fie prea mult sau prea putine medimante. Nu stiu ce este mai rau, poate ultimul aspect din cauza pericolului numit “rezistenta”.

 In zilele noastre, multi columbofili au doua seturi de adapatori. Intentia este de a neutraliza trichomonoza care se ia prin apa de baut, in special in timpul sezonului cald. Am mentionat rezistenta, si in special in cazul trichomonozei care devine o problema serioasa, asa cum a experimentat-o si campionul Belgian. A incercat toate tratamentele posibile in cazul trichomonozei, dar nu a reusit sa scape de ea, pana cand a gasit o solutie. An inceput sa-si trateze porumbeii foarte serios iar cand acestia nu mai prezentatu simptome de trichomonoza a scos afara toate adapatorile din crescatorie. De doua ori pe zi le oferea porumbeilor ocazia sa bea apa dar nu mai mult de doua minute, dupa aceea toate adapatorile erau uscate complet in asa fel incat trichomonoza sa nu aibe nicio sansa sa reziste sau sa se multiplice. In acest fel acest om a reusit sa scape de trichomonoza. In trecut, columbofilii cunosteau trichomonoza doar cand aparea malaiul in cioc, in zilele noastre cunoastem mult mai mult. Doar cateva bobite mici in gat pot insemna necaz.

 O greseala pe care o fac crescatorii de porumbei care concureaza la vaduvie in scopul de a economisi niste bani, este aceea de a trata doar masculii. Acest lucru nu are niciun effect. Porumbeii netratati ii vor recontamina pe ceilalti pentru ca nu se poate trata preventiv trichomonoza.

 Flagyl este cunoscut in special pentru ca se dizolva foarte greu; prin urmare ar fi bine sa administram porumbeilor individual, un sfert de comprimat (tableta) fiind suficient. Un alt lucru, nu ar trebui sa luat medicamente sau vitamine sub forma de pudra din borcan cu o lingura uda. Aceste produse se vor umezi, vor incepe sa se inchege si isi vor pierde eficienta destul de repede.

Este gresit deasemeni sa punem medicamente sau vitamine in apa calduta, in speranta ca se vor dizolva mai bine. Intr-adevar ca se dizolva mai repede dar isi vor pierde eficienta mult mai repede.

Sunt unii columbofili carora le placeau Janssenii, crezand ca nu e bine sa le dai apa de la robinet porumbeilor. Altii nu dadeau niciodata apa porumbeilor daca aceasta nu a fost fiarta in prealabil. Gasesc acestea ca fiind putin fortate, daca apa de la robinet este buna pentru oameni, aceasta nu poate fi rea pentru porumbei.

Ma vad nevoit sa o spun din nou, porumbeii care au pierdut multa apa ( de exemplu dupa un zbor pe canicula) for avea nevoie de electroliti, unul dintre putinele suplimente pe care le putem lua in serios. Oamenii de stiinta sustin ca e foarte folositor sa administram electroliti inainte de o cursa pe vreme caniculara.

Lasă un comentariu