Ce adaugam in apa la intoarcerea din concurs

Metabolismul ridicat al porumbelului datorat efortului considerabil din timpul concursului duce la numeroase modificari, cum ar fi, eliminarea ureei, a acidului uric, a acizilor lactic si carbonic. Aceste modificari vor consuma in prima faza ionii de sodium, ajungandu-se la dezhidratare.
De aceea, se recomanda ca la revenirea din concurs sa administram porumbeilor in apa de baut electroliti. Electrolitii au si rol de energizant cu efect imediat care ajuta la micsorarea perioadei de recuperare.
Intotdeauna, in prima apa de la sosire, pe langa electroliti, trebuie sa administram dextroza (glucoza). Aceasta este un carbohidrat cu absorbtie rapida in sangele porumbeilor, de aceea este indicat sa o administram la sosire, ci nu inainte de imbarcare.
Unii crescatori folosesc un amestec de miere si lamaie in apa de baut de la sosire, acidul ascorbic din lamaie avand un puternic rol antiinfectios, reface echilibrul acido-bazic si creste rezistenta la boli.
Atentie: Nu este indicat sa lasam mierea in apa mai mult de 2-3 ore, asadar in cazul concursurilor de fond-maraton, atunci cand porumbeii vin rasfirati, este mai bine sa nu o folosim.
Eu folosesc la sosirea din concurs un coctail de electroliti, miere, glucoza si lamaie.

2 Responses to Ce adaugam in apa la intoarcerea din concurs

  1. edy spune:

    si eu foloseam mierea si lamaia la intoarcerea din cursa dar de anul acesta voi folosii electroliti,oricum toti porumbeii primesc o data pe saptamana miere si lamaie.

  2. andrei spune:

    Electrolitii nu trebuie sa lipseasca din apa in primele 3 zile de la intoarcearea porumbeilor. Dar poti sa mai adaugi si altceva in apa, sau sa dai la sosire electroliti cu glucoza, si seara sa dai miere cu lamaie. Depinde de tine ce alegi si de porumbeii tai, de modul cum reactioneaza; e foarte important ca porumbeii tai sa fie obisnuiti cu produsele acestea, sa le fi dat din timp ca sa se obisnuiasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: