Paramixoviroza

Paramixoviroza face parte dintre bolile impotriva carora au fost create vaccinuri. Aceasta a aparut in anul 1982 in Germania si a cauzat, in acel an, numeroase pierderi.

La trei zile pana la  trei saptamani dupa o infectie, pasarile neprotejate se imbolnavesc de rinichi. Pasarea elimina mult lichid. Apare  diareea si in  jurul pasarii se intinde o baltoaca de excremente.

Tulburarile sistemului nervos au, de asemenea, urmari nefaste. Acestea se exterioarizeaza printr-o rasucire a capului, de unde si incapacitatea de a ciugulii hrana sau de a face miscari in adapost, sau chiar de-asi lua zborul.

Unele pasari se pot vindeca, altele sunt pierdute.

Puii proveniti din parinti vaccinati sunt suficient protejati numai in primele saptamani de viata. In practica se obisnuieste sa se vaccineze puii in perioada mai-iulie cu un vaccin bianual si toti porumbeii maturi in luna februarie cu un vaccin anual.

In Romania am intalnit doar vaccin bianual. In strainatate exista ambele tipuri, cel mai aproape de noi gasim in Ungaria.

In cadrul imunoprofilaxiei active antiparamyxovirozei se folosesc mai multe vaccinuri: cu tulpina de virus al bolii de Newcastle sau cu virus al paramyxovirozei porumbeilor; cu virus inactivat, incorporat in emulsie uleioasa sau in apa apa; cu virus viu. Unele vaccinuri se inoculeaza subcutanat sau intramuscular, alte vaccinuri se administreaza pe mucoasele conjunctivala si nazala sau in apa de baut, deci pe mucoasa digestiva.

Vaccinurile inactivate, uleioase sau hidrice, administrate pe cale parenterala (in injectii subcutanate sau intramusculare) se absorb lent, intra in torentul sangvin si confera o imunitate care se instaleaza in decurs de 15 -21 de zile, dar este de lunga durata, de 5 -6 sau chiar 12 luni, in functie de tulpina folosita pentru preparare, de varsta pasarilor etc. Porumbeii adulti, se vaccineaza cu vaccin inactivat, uleios „Paramixovacol”, „Nedevac” sau “Columbovac” prin administrare subcutanata in doza de 0,25 ml. Vaccinarea de rapel se face dupa 3 saptamani, iar intretinerea imunitatii se efectueaza din 6 in 6 luni, cu acelasi vaccin si in aceeasi doza, cu o singura inoculare.

fig5.jpg

paramixoviroza 1

4 Responses to Paramixoviroza

 1. […] Paramixoviroză, ornitoză, coccidioză, parazitoze intestinale, trichomonoză. […]

 2. Catalin spune:

  Buna ziua!
  Spuneti-mi , va rog, daca am gasit un porumbel „vagabond” care prezinta aceste simptome, mai are sanse sa se vindece?
  Va multumesc.

 3. Andrei spune:

  Porumbelul are sanse de vindecare, daca reuseste sa se hraneasca, sa bea apa. Dar de cele mai multe ori daca nu este ajutat va muri.

 4. patrick spune:

  ce pot sa spun!

  [color=green]Paramixoviroza[/color] nu este o bola ci un virus.

  ia apare la contactul cu porubei straini( mai ales la voiajori) sau daca aduci porumbei straini.
  „se spune ca aces virus este in fiecare porumbel”

  cazu meu: am cumparat o porumbita maghiar,cin am ajuns acasa am vazut ca rau se orienteaza in zbor( peste o zi a inceput sai tremure capu) am izolato imediat.deatunci o tratez dar nam vazut mari progrese dar situatia e sub control.

  sfaturi: daca ati opservat aceast virus la vriun porumbel(si daca nui foarte scump) rupetii capu imediat!!

  ca sa controlezi un porumbel la aceasta boala : dai drumu intrun spatiu mare sil impui sa zboare-daza zborul este norm.si controlat(fara aabateri) riscu mic sa fie infectat

  pentru ca porumbei sa fie mereu sanatosi – odata la 1 luna un curs mic de VITAMINE apoi ATIBIOTIC

  tratament: multiVITAMINE in apa tipm de o luna cu intervale de 1 saptamina+calciu+ustroi(1) pe zi tot cu intervale saptaminale

  pot sa adaug ca: daca porumbei sunt santos si bine crescuti [color=green]Paramixoviroza[/color] nui va afecta( poate doar puii)

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!acest visrus apare in urma lipse de vitamine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  porumbei mei[color=cyan]:)[/color] ➡ http://BLAISAUT.sunphoto.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: